fbpx

Waaruit bestaat de installatie

Om op een efficiënte manier zonne-energie op te wekken via uw eigen dak, zijn er een aantal zaken belangrijk. Het plaatsen van de zonnepanelen op het dak is uiteraard belangrijk, maar de omvormer en dakconstructie zijn van even groot belang. Zonder deze drietal aan onderdelen, wordt er geen zonne-energie opgewekt.

Laten we beginnen met het meest zichtbare onderdeel van de installatie…de zonnepanelen.

Het zonnepaneel

Dit is een glasplaat met (60 of 72) zonnecellen die ervoor zorgen dat het zonlicht wat op de zonnepanelen valt wordt omgezet in elektrische energie. Energie opwekken door gebruik te maken van de zon is een vorm van duurzame energie.

Zonnepanelen zijn zichtbaar op een groot aantal huizen in Nederland en zie er ook vaak nog anders uit. Het grootste verschil is de kleur van de zonnepanelen. Vroeger waren de zonnepanelen in de meeste gevallen blauw. Nu worden op de meeste daken zwarte zonnepanelen geplaatst. Wat is het verschil tussen de blauwe en zwarte zonnepanelen?

Wij van BollenstreekSolar plaatsen in principe alleen zwarte zonnepanelen.

Vermogen zonnepaneel

Op het moment dat u zonnepanelen gaat plaatsen wilt u het vermogen dat bij uw verbruik nu of in de toekomst past. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp), zodat u precies weet hoeveel energieopbrengst u kunt verwachten met de zonnepanelen. Hoe hoger het aantal wattpiek, hoe hoger de verwachte energieopbrengst.

Op dit moment variëren de zonnepanelen die wij gebruiken tussen de 320 Wp en de 390 Wp. Heeft u een klein dak, dan is het verstandig om zonnepanelen te plaatsen met een hoog rendement. Heeft u genoeg ruimte op het dak, dan kan het prijstechnisch interessanter zijn om reguliere zonnepanelen te plaatsen (die zijn rond de 325 Wp).

De omvormer

De zonnepanelen wekken de energie op, maar de omvormer is het belangrijkste onderdeel van de installatie. De gelijkstroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen is onbruikbaar voor elektrische apparaten. De omvormer maakt het mogelijk om de gelijkstroom die wordt opgewekt, om te zetten naar wisselstroom. Zo wordt het mogelijk om met eigen opgewekte stroom uw elektrische apparaten aan te sturen.

De keuze welke omvormer nodig is voor uw zonnepaneleninstallatie is maatwerk. Naast het omzetten van de gelijkstroom naar wisselstroom, is de omvormer ook de bewaker van de installatie. De omvormer controleert de zonnepanelen, zorgt voor optimale prestaties en verzamelt ook benodigde gegevens over het functioneren.

Onze specialisten kiezen de juiste omvormer op basis van een aantal voorwaarden:

  1. Hoeveel zonnepanelen moeten er aangesloten worden op de omvormer?
  2. Hoeveel gaan deze zonnepanelen opwekken?
  3. Worden de zonnepanelen op verschillende dakvlakken geplaatst?
  4. Zijn er obstakels die schaduw kunnen veroorzaken?
  5. Heeft u een 1-fase of een 3-fase aansluiting?

Zo ziet u dat er vele zaken nodig zijn om de juiste omvormer te kiezen en zo de zonnepanelen optimaal te laten renderen.

Wilt u meer weten over hoe de omvormer werkt? Lees dan onze uitgebreide uitleg over de werking van de omvormer.

De onderconstructie

De zonnepanelen worden aan het dak gemonteerd door gebruik te maken van een onderconstructie. De onderconstructie is per opstelling verschillend. Het is mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op een schuin en een plat dak. Het is ook mogelijk om zonnepanelen verticaal te plaatsen.

Schuine daken

Het bevestigen en monteren van zonnepanelen op schuine daken, is bij bijna ieder dak verschillend. Hier vindt dus maatwerk per installatie plaats. Door gebruik te maken van de juiste onderconstructie en een ervaren montageteam, is het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak in bijna alle gevallen mogelijk.

De hellingshoek van de zonnepanelen moet gelijk zijn aan de hellingshoek van het dak! Dit is wettelijk vastgelegd en moet dus worden nageleefd.

Platte daken

Het plaatsen van de zonnepanelen op een plat dak is makkelijker dan het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak. Wel moet dit nauwkeurig gebeuren, want bij het onjuist plaatsen van de zonnepanelen is er kans op slagschaduw.

De onderconstructie op het platte dak heeft de mogelijkheid om zelf de hoek van de zonnepanelen te bepalen. Het is bij deze onderconstructies belangrijk om voldoende ballast te plaatsen. Deze ballast zorgt ervoor dat de constructie op zijn plek blijft en bij een storm geen schade aanricht.

Oost-west opstelling

Bij het plaatsen van zonnepanelen op het platte dak kan het voorkomen dat het aantal zonnepanelen tegenvalt. Dit is een gevolg van de slagschaduw van de zonnepanelen. Door gebruik te maken van een oost-west opstelling is er geen slagschaduw meer.

De zonnepanelen worden aaneensluitend geplaatst, waardoor een soort dak ontstaat. Het ene “dakje” wordt richting het Oosten geplaatst en het andere “dakje” wordt richting het Westen geplaatst. Zo wordt er de gehele dag zon opgevangen en wordt de opbrengst per vierkante meter gemaximaliseerd.

Heeft dit artikel u geholpen?0000

Inhoudsopgave

Werkzaam sinds 2019

Michiel Kramer

Michiel is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van ons magazijn. Hij zorgt ervoor dat onze monteurs bepakt en bezakt op weg gaan. Daarnaast zorgt hij ervoor dat alle monitoring op de juiste manier is ingericht.

Werkzaam sinds 2016

Piet de Mol

Piet is onze ervaren adviseur op locatie. Geen dak is te uitdagend en op het moment dat hij bij u op locatie is geweest, weet u zeker dat er een mooi zonnepanelen systeem op uw dak ligt.

Werkzaam sinds 2021

Philip Koopman

Philip is één van onze elektrotechnische monteurs, die u tegen kunt komen tijdens de installatie.

Erkenning en diploma's

Werkzaam sinds 2013

Dirk Kuijt

Dirk is de adviseur voor grote en moeilijke projecten. Met zijn oplossingsgerichte benadering, is geen project of installatie te gek. Dirk was er vroeg bij en is de oprichter van BollenstreekSolar.

Erkenning en diploma's

Werkzaam sinds 2019

Marco van Rijn

Marco is gek op elektrotechniek. Met zijn jarenlange ervaring is hij een echte duizendpoot. U kunt hem tegenkomen tijdens de schouw of installatie, maar ook voor moeilijke vragen via de telefoon is Marco uw man.

Erkenning en diploma's

Werkzaam sinds 2021

Hans van den Burg

Met zijn jarenlange ervaring in de klimsport is Hans zeer vertrouwd op hoogtes. Met zijn kritische blik zorgt hij voor veilige situaties op het dak en daarbuiten.

Erkenning en diploma's

Werkzaam sinds 2019

Tim de Mol

Met zijn klantgerichte instelling neemt Tim voor elk advies ruim de tijd om zo de perfecte installatie te realiseren. Vele zonnepanelen in de gehele Bollenstreek zijn tot stand gekomen op basis van Tim zijn advies!

Erkenning en diploma's