fbpx

Verschil zwarte en blauwe zonnepanelen?

Lopend door de straten in Nederland zie u veel verschillende soorten zonnepanelen. Wat het meest opvalt is het verschil in kleur en dan voornamelijk het verschil tussen de blauwe en zwarte zonnepanelen. Waar komen deze verschillen vandaan?

Productieproces

Het verschil tussen de blauwe en zwarte zonnepanelen komt voornamelijk voort uit het productieproces. De blauwe zonnepanelen zijn polykristallijne zonnepanelen, waar de zonnecellen uit meerdere, onregelmatige op elkaar aansluitende siliciumkristallen zijn opgebouwd. Dit ontstaat door het smelten van het silicium bij 1500 graden en het daarna af te laten koelen. Zo ontstaan de onregelmatige zonnecellen.

De zwarte mono kristallijne zonnepanelen vormen enkel (hele) siliciumkristallen de basis voor de zonnecellen. Bij de productie van deze zonnecellen wordt het silicium ook verhit tot 1500 graden. Het terug koelen van deze zonnecellen gebeurd op een gecontroleerde wijze, waardoor de kristallen beter zijn geordend.

Prijs

Tussen deze twee soorten zonnepanelen zit een verschil in prijs. De mono kristallijne zonnepanelen (zwarte) zijn over het algemeen iets duurder. Wel zien wij dat de verschillen steeds kleiner worden en dat maakt de keuze ook eenvoudiger. De zwarte zonnepanelen zien er mooier uit en die gebruiken wij in principe dan ook in alle gevallen.

Soorten zwarte zonnepanelen

De mono kristallijne zonnepanelen (zwarte) zijn er in een aantal verschillende soorten. De volledig zwarte zonnepanelen zijn helemaal zwart door gebruik te maken van een zwarte backsheet. Backsheet is de afdichtingsfolie aan de achterzijde van het zonnepaneel. Deze zonnepanelen worden fullblack genoemd. Dit fullblack of volledig zwarte zonnepaneel is de meest voorkomende en meest gangbare type in Nederland.

Naast de fullback zonnepaneel is er ook het veelgebruikte black frame zonnepaneel. Dit is een zonnepaneel met een witte backsheet, waardoor deze niet volledig zwart is. Deze wordt vaak toegepast op platte daken, waar de zonnepanelen niet van afstand zijn te zien.

Meerdere kleuren

Naast de meest voorkomende zwarte en blauwe zonnepanelen, zijn er ook zonnepanelen verkrijgbaar in andere kleuren. Zo is het beter mogelijk om de kleuren passend te maken met bijvoorbeeld het dak.

Deze zonnepanelen hebben een aantal nadelen. Het eerste grote nadeel is dat de verschillende kleuren ten koste gaan van de opbrengst. Daarnaast worden deze zonnepanelen in kleinere series geproduceerd, wat weer prijsverhogend werkt. Door de kleinere series is het ook meer handwerk en worden er minder geautomatiseerde productieprocessen gebruikt. Dit heeft een negatief effect op de kwaliteit van de zonnepanelen.

Heeft dit artikel u geholpen?0000

Inhoudsopgave

Werkzaam sinds 2019

Michiel Kramer

Michiel is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van ons magazijn. Hij zorgt ervoor dat onze monteurs bepakt en bezakt op weg gaan. Daarnaast zorgt hij ervoor dat alle monitoring op de juiste manier is ingericht.

Werkzaam sinds 2016

Piet de Mol

Piet is onze ervaren adviseur op locatie. Geen dak is te uitdagend en op het moment dat hij bij u op locatie is geweest, weet u zeker dat er een mooi zonnepanelen systeem op uw dak ligt.

Werkzaam sinds 2021

Philip Koopman

Philip is één van onze elektrotechnische monteurs, die u tegen kunt komen tijdens de installatie.

Erkenning en diploma's

Werkzaam sinds 2013

Dirk Kuijt

Dirk is de adviseur voor grote en moeilijke projecten. Met zijn oplossingsgerichte benadering, is geen project of installatie te gek. Dirk was er vroeg bij en is de oprichter van BollenstreekSolar.

Erkenning en diploma's

Werkzaam sinds 2019

Marco van Rijn

Marco is gek op elektrotechniek. Met zijn jarenlange ervaring is hij een echte duizendpoot. U kunt hem tegenkomen tijdens de schouw of installatie, maar ook voor moeilijke vragen via de telefoon is Marco uw man.

Erkenning en diploma's

Werkzaam sinds 2021

Hans van den Burg

Met zijn jarenlange ervaring in de klimsport is Hans zeer vertrouwd op hoogtes. Met zijn kritische blik zorgt hij voor veilige situaties op het dak en daarbuiten.

Erkenning en diploma's

Werkzaam sinds 2019

Tim de Mol

Met zijn klantgerichte instelling neemt Tim voor elk advies ruim de tijd om zo de perfecte installatie te realiseren. Vele zonnepanelen in de gehele Bollenstreek zijn tot stand gekomen op basis van Tim zijn advies!

Erkenning en diploma's