fbpx

Op het moment dat u zonnepanelen op uw dak gaat plaatsen, wilt u er alles aan doen om het maximale rendement te behalen. Naast het soort zonnepaneel, de hoek van de zonnepanelen en de oriëntatie van de zonnepanelen is het van belang om het zonnepaneel maximaal te benutten.

Op het moment dat er schaduw op de zonnepanelen valt of u gebruik maakt van verschillende dakvlakken is de keuze voor een power-optimizer een logische.

Hoe werkt het?

In ons artikel “Parallel of geschakeld system” wordt uitgelegd wat het verschil is tussen de twee systemen. Daar wordt ook vertelt dat voor een parallel systeem een micro-omvormer of power-optimizer nodig is.

De power-optimizer wordt gebruikt bij een parallelle schakeling en zorgt ervoor dat de plus en de min kant van het zonnepaneel op de power-optimizer worden aangesloten. De gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt gemaakt, wordt individueel geleverd naar de omvormer. De speciale omvormer (wij gebruiken SolarEdge) zet deze gelijkstroom van de power-optimizers om in wisselstroom.

Dit zorgt er dus voor dat één zonnepaneel meer stroom kan leveren in vergelijking met een ander. Zo heeft een slechter presterende zonnepaneel geen invloed op de gehele zonnepanelen installatie. Dit is een significante verschil met een serie geschakelde omvormer.

De kosten

Door gebruik te maken van de power-optimizers en de bijbehorende omvormer zal de installatie duurder zijn in vergelijking met een serie geschakelde omvormer. Wij nemen dit in ons advies mee.

Heeft u bijvoorbeeld geen schaduw, maar wel verschillende dakvlakken of hebben de daken verschillende hellingshoeken waar de zonnepanelen in geplaatst worden? Dan is het plaatsen van power-optimizers de juiste oplossing.

Veiligheid

De zonnepanelen die met power-optimizers zijn uitgerust, beschikken over meer veiligheid. Als de omvormer wordt uitgeschakeld, zal de spanning van de bekabeling naar de optimizers toe, ook worden uitgeschakeld. Dit is tijdens het werken aan de installatie of bij calamiteiten extra veilig.

Heeft dit artikel u geholpen?0000

Inhoudsopgave