fbpx

Parallel of serie geschakeld systeem

Het hart van een zonnepanelen installatie is de omvormer. De omvormer zorgt ervoor dat de zonnepanelen optimaal presteren en de stroom die door de zonnepanelen wordt opgewerkt, direct in uw woning is te gebruiken.

Ieder dak is uniek en en staat in een aparte omgeving. In sommige gevallen ligt uw dak volledig op het zuiden en is er geen enkele schaduw van bomen, woning naast u of een schoorsteen. Het kan ook voorkomen dat dit wel zo is of dat uw zonnepanelen op verschillende dakvlakken ligt. Dit vraagt een andere techniek. U kunt dus kiezen tussen een parallel of een serie geschakeld systeem. Wat de verschillen zijn leg ik u graag uit.

Serie geschakelde omvormer

Het meest opvallende kenmerk van een serie geschakelde omvormer is dat alle zonnepanelen als een ketting aan elkaar zijn geschakeld. Het zwakste zonnepaneel bepaalt de maximale opbrengst van de andere zonnepanelen. Dit is vergelijkbaar met kerstboomverlichting, wanneer er één uitvalt, vallen alle andere ook uit.

Presteert één van de zonnepanelen minder door bijvoorbeeld schaduw, vervuiling of door beschadiging? Dan gaan alle zonnepanelen in deze serie maximaal de energie leveren van het zwakste zonnepaneel.

Wij passen bij kleinere zonnepaneel installaties van ongeveer 3 tot 14 zonnepanelen een serie geschakelde omvormer toe. Het is van belang dat er geen last is van schoorstenen, dakkapellen, lantaarnpalen, bomen etc. om deze omvormer toe te kunnen passen.

Twee van ons meest gebruikte serie geschakelde merken zijn Goodwe en Solis.

Parallel geschakelde omvormer

Het grote verschil met de serie geschakelde omvormer is dat het anders is geschakeld. Het effect is dat bij een mindere energieopbrengst van één van de zonnepanelen niet alle andere zonnepanelen minder gaan presteren. Dit maakt deze omvormer geschikt voor de complexere daken met verschillende dakvlakken en dakhellingen.

Naast de speciale parallel geschakelde omvormer zijn er ook micro-omvormers of power-optimizers nodig. Deze speciale kastjes worden bij de zonnepalen op het dak geplaatst.

De voordelen van een parallel geschakelde omvormer met zijn bijbehorende micro-omvormers of power-optimizers komen het beste tot hun recht bij meerdere dakvlakken (bijvoorbeeld het schuine dak en een dakkapel), verschillende dakhellingen, bij grotere zonnepaneel installaties (vanaf 15 zonnepanelen) en bij schaduw van schoorstenen, dakkapellen, lantaarnpalen, bomen etc.

De parallel geschakelde omvormers zijn duurder dan de serie geschakelde omvormers, vanwege de complexere oplossing. De beste oplossing is per woning niet op voorhand te geven. Zorg ervoor de juiste omvormer in de offertefase al mee wordt genomen. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Onze adviseurs ondersteunen u hier graag bij!

Twee van ons meest gebruikte parallel geschakelde merken zijn SolarEdge en Enphase.

Heeft dit artikel u geholpen?0000

Inhoudsopgave

Werkzaam sinds 2019

Michiel Kramer

Michiel is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van ons magazijn. Hij zorgt ervoor dat onze monteurs bepakt en bezakt op weg gaan. Daarnaast zorgt hij ervoor dat alle monitoring op de juiste manier is ingericht.

Werkzaam sinds 2016

Piet de Mol

Piet is onze ervaren adviseur op locatie. Geen dak is te uitdagend en op het moment dat hij bij u op locatie is geweest, weet u zeker dat er een mooi zonnepanelen systeem op uw dak ligt.

Werkzaam sinds 2021

Philip Koopman

Philip is één van onze elektrotechnische monteurs, die u tegen kunt komen tijdens de installatie.

Erkenning en diploma's

Werkzaam sinds 2013

Dirk Kuijt

Dirk is de adviseur voor grote en moeilijke projecten. Met zijn oplossingsgerichte benadering, is geen project of installatie te gek. Dirk was er vroeg bij en is de oprichter van BollenstreekSolar.

Erkenning en diploma's

Werkzaam sinds 2019

Marco van Rijn

Marco is gek op elektrotechniek. Met zijn jarenlange ervaring is hij een echte duizendpoot. U kunt hem tegenkomen tijdens de schouw of installatie, maar ook voor moeilijke vragen via de telefoon is Marco uw man.

Erkenning en diploma's

Werkzaam sinds 2021

Hans van den Burg

Met zijn jarenlange ervaring in de klimsport is Hans zeer vertrouwd op hoogtes. Met zijn kritische blik zorgt hij voor veilige situaties op het dak en daarbuiten.

Erkenning en diploma's

Werkzaam sinds 2019

Tim de Mol

Met zijn klantgerichte instelling neemt Tim voor elk advies ruim de tijd om zo de perfecte installatie te realiseren. Vele zonnepanelen in de gehele Bollenstreek zijn tot stand gekomen op basis van Tim zijn advies!

Erkenning en diploma's