fbpx

Aansluiten zonnepanelen op de meterkast

Het plaatsen van zonnepanelen op uw dak is één van de aspecten, maar het aansluiten van deze zonnepanelen op de meterkast is essentieel voor de werking van de installatie. Hoe werkt dit precies en wat gebeurd er?

Route van de stroom

De stroom die van het dak naar de omvormer gaat is gelijkstroom en wordt door de omvormer omgezet naar wisselstroom. Zo is de stroom te gebruiken door uw huishoudelijke apparaten. Deze opgewekte stroom wordt door een elektrische kabel aangesloten in de groepenkast. De groepenkast is onderdeel van de meterkast.

De route van de kabel kan nogal verschillen per situatie. Soms wordt er gebruik gemaakt van een bestaande kabel of een wasmachine aansluiting. In andere gevallen zal er een nieuwe kabel worden aangelegd die door een koof, nis, kruipruimte, boven het plafond, buitenlangs via de gevel of in de grond.

In de groepenkast

In de groepenkast wordt de kabel van de omvormer aangesloten met een eigen installatieautomaat. Dit is een verplichting die is vastgelegd in de elektriciteitsnormen van Nederland, de NEN1010.

Op het moment dat groepenkast niet meer voldoet aan de huidige eisen uit de NEN1010, zal die gelijktijdig of vooraf aan het aansluiten van de zonnepanelen moeten worden aangepast of vervangen. Wij van BollenstreekSolar beschikken over onze eigen gecertificeerde elektromonteurs die in staat zijn om al deze werkzaamheden uit te voeren.

Stroom afleveren

Wanneer dit alles is aangesloten kan de omvormer de opgewekte stroom naar de groepenkast afleveren. De stroom die u op dat moment nodig heeft (en verbruikt) is de door u zelf opgewekte stroom.

Als uw huishouden op dat moment meer stroom nodig heeft dan het zelf opwekt, dan gaat het via de reguliere weg extra stroom opvragen. Is het de situatie dat u meer opwekt dan u verbruikt, dan gaat u stroom terug leveren aan het net. Lees meer over de afhandeling via de salderingsregeling.

De (slimme) meter registreert zowel de aan u geleverde stroom en de terug geleverde stroom, zowel in normaals als laag tarief.

Heeft dit artikel u geholpen?0000

Inhoudsopgave

Werkzaam sinds 2019

Michiel Kramer

Michiel is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van ons magazijn. Hij zorgt ervoor dat onze monteurs bepakt en bezakt op weg gaan. Daarnaast zorgt hij ervoor dat alle monitoring op de juiste manier is ingericht.

Werkzaam sinds 2016

Piet de Mol

Piet is onze ervaren adviseur op locatie. Geen dak is te uitdagend en op het moment dat hij bij u op locatie is geweest, weet u zeker dat er een mooi zonnepanelen systeem op uw dak ligt.

Werkzaam sinds 2021

Philip Koopman

Philip is één van onze elektrotechnische monteurs, die u tegen kunt komen tijdens de installatie.

Erkenning en diploma's

Werkzaam sinds 2013

Dirk Kuijt

Dirk is de adviseur voor grote en moeilijke projecten. Met zijn oplossingsgerichte benadering, is geen project of installatie te gek. Dirk was er vroeg bij en is de oprichter van BollenstreekSolar.

Erkenning en diploma's

Werkzaam sinds 2019

Marco van Rijn

Marco is gek op elektrotechniek. Met zijn jarenlange ervaring is hij een echte duizendpoot. U kunt hem tegenkomen tijdens de schouw of installatie, maar ook voor moeilijke vragen via de telefoon is Marco uw man.

Erkenning en diploma's

Werkzaam sinds 2021

Hans van den Burg

Met zijn jarenlange ervaring in de klimsport is Hans zeer vertrouwd op hoogtes. Met zijn kritische blik zorgt hij voor veilige situaties op het dak en daarbuiten.

Erkenning en diploma's

Werkzaam sinds 2019

Tim de Mol

Met zijn klantgerichte instelling neemt Tim voor elk advies ruim de tijd om zo de perfecte installatie te realiseren. Vele zonnepanelen in de gehele Bollenstreek zijn tot stand gekomen op basis van Tim zijn advies!

Erkenning en diploma's