fbpx

Schoonmaken van zonnepanelen

Hoe zit het met het reinigen van de zonnepanelen. Is dat nu wel of niet nodig? Kan ik dat zelf? Hoe werkt het nou precies. Wij geven ons advies.

Niet nodig

In de meeste gevallen is het schoonmaken van zonnepanelen niet nodig. De regen in Nederland doet in de meeste gevallen zijn werk. Bij de zonnepanelen die in een hoek van meer dan 15 graden, hoeft u in de meeste gevallen niets te doen.

Het komt voor dat er vlekken zichtbaar blijven door bijvoorbeeld vogelpoep of algengroei. Uit onze ervaring blijkt dat ook deze vlekken na verloop van tijd onder de invloed van de zon, warmte en een toekomstige regenbuien verdwijnen.

Verlies van rendement

Vervuiling, vlekken en bladeren op zonnepanelen zorgen voor verlies van opbrengst. Deze verliezen zijn in het algemeen klein en over een het gehele jaar verwaarloosbaar.

De opbrengstwinst die gemeten wordt na het schoonmaken is een combinatie van een schoon oppervlak van de zonnepanelen en een lagere temperatuur van het zonnepaneel (door het schoonmaken). Dit voordeel duurt niet langer dan de periode tussen het schoonmaken en de eerst volgende regenbui.

Het is dan ook zeer de vraag of de extra kosten en veiligheidsrisico’s opwegen tegen het behaalde voordeel van het schoonmaken van de zonnepanelen.

Wel nodig

In sommige gevallen is het wel verstandig om de zonnepanelen schoon te maken. Bij zonnepanelen die bijna plat op het dak liggen (in een hoek van 8 of 13 graden) is het verstandig om de zonnepanelen één keer per jaar schoon te maken.

Daarnaast kan het schoonmaken van de zonnepanelen, zowel op platte en schuine daken onderdeel zijn van het jaarlijkse onderhoud. Dit periodieke onderhoud is op basis van de specifieke wensen van de klant, als onderdeel van de volledige inspectie van het systeem.

Het komt ook voor dat het schoonmaken van zonnepanelen voortkomt uit persoonlijke overwegingen (esthetisch) de zonnepanelen worden gereinigd.

Het is belangrijk dat bij het schoonmaken van de zonnepanelen gebruik gemaakt wordt van de juiste gereedschappen (veilig werken). Daarnaast is het gebruik van gedemineraliseerd water van essentieel belang. Dit voorkomt beschadigingen aan de glasplaten van de zonnepanelen.

Heeft dit artikel u geholpen?0000

Inhoudsopgave