fbpx
Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig?

Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig?

Effectief energie opwekken begint allemaal met het juiste aantal zonnepanelen op uw dak. Maar hoe bepaalt u nu precies hoeveel zonnepanelen u nodig hebt? BollenstreekSolar geeft u het antwoord op deze essentiële vraag. Op een gemiddeld Nederlands dak passen doorgaans ongeveer 10 zonnepanelen.

De berekening

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft voor volledige zelfvoorziening, zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden. Hieronder presenteren we een formule die u zelf kunt gebruiken:

De formule:

[Verbruik in kWh per jaar] / (vermogen zonnepanelen in Wp* 0,88) = aantal benodigde zonnepanelen.

Geschat aantal panelen

Na een schatting, op basis van het aantal personen in uw huishouden en het gemiddelde energieverbruik in Nederland heb u de volgende aantal panelen nodig:

 • 1 persoon: 1.800 kWh - 5 panelen
 • 2 personen: 2.800 kWh - 8 panelen
 • 3 personen: 3.500 kWh - 10 panelen
 • 4 personen: 4.300 kWh - 12 panelen
 • 5 personen of meer: 5.300 kWh - 15 panelen

 

De bovenstaande tabel is een schatting gebaseerd op een vermogen van 425 Wattpiek en het gemiddelde energieverbruik van Nederlandse huishoudens. Hoeveel zonnepanelen u uiteindelijk nodig hebt, wordt beïnvloed door:

 1. Energieverbruik: Analyseer uw energieverbruik aan de hand van recente energierekeningen in kilowattuur (kWh) om de benodigde opwekking te bepalen.
 2. Zonnepanelenvermogen: Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). BollenstreekSolar maakt gebruik van zonnepanelen met een vermogen van 410 Wp.
 3. Zonuren: Het aantal zonuren per dag verschilt per locatie en seizoen. BollenstreekSolar houdt rekening met deze variatie voor een realistische inschatting.
 4. Oriëntatie en hellingshoek: De prestaties van zonnepanelen worden beïnvloed door de oriëntatie en hellingshoek. BollenstreekSolar adviseert de optimale opstelling voor een maximale opbrengst.
 5. Schaduw: Schaduw kan de prestaties negatief beïnvloeden. Identificeer en vermijd eventuele schaduwbronnen, of gebruik speciale omvormers met optimizers.
 6. Type zonnepanelen: Er zijn verschillende soorten zonnepanelen met elk hun eigen kenmerken. BollenstreekSolar kan u helpen bij het kiezen van het meest geschikte type voor uw situatie.

Wilt u nauwkeuriger weten hoeveel zonnepanelen op uw dak passen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Onze adviseurs helpen u graag met vrijblijvend advies en stellen samen met u een zonnedak samen dat het beste bij uw situatie past. Zo haal u het maximale uit uw zonnepanelen en draagt u bij aan een duurzamere toekomst. 

Werkzaam sinds 2019

Michiel Kramer

Michiel is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van ons magazijn. Hij zorgt ervoor dat onze monteurs bepakt en bezakt op weg gaan. Daarnaast zorgt hij ervoor dat alle monitoring op de juiste manier is ingericht.

Werkzaam sinds 2016

Piet de Mol

Piet is onze ervaren adviseur op locatie. Geen dak is te uitdagend en op het moment dat hij bij u op locatie is geweest, weet u zeker dat er een mooi zonnepanelen systeem op uw dak ligt.

Werkzaam sinds 2021

Philip Koopman

Philip is één van onze elektrotechnische monteurs, die u tegen kunt komen tijdens de installatie.

Erkenning en diploma's

Werkzaam sinds 2013

Dirk Kuijt

Dirk is de adviseur voor grote en moeilijke projecten. Met zijn oplossingsgerichte benadering, is geen project of installatie te gek. Dirk was er vroeg bij en is de oprichter van BollenstreekSolar.

Erkenning en diploma's

Werkzaam sinds 2019

Marco van Rijn

Marco is gek op elektrotechniek. Met zijn jarenlange ervaring is hij een echte duizendpoot. U kunt hem tegenkomen tijdens de schouw of installatie, maar ook voor moeilijke vragen via de telefoon is Marco uw man.

Erkenning en diploma's

Werkzaam sinds 2021

Hans van den Burg

Met zijn jarenlange ervaring in de klimsport is Hans zeer vertrouwd op hoogtes. Met zijn kritische blik zorgt hij voor veilige situaties op het dak en daarbuiten.

Erkenning en diploma's

Werkzaam sinds 2019

Tim de Mol

Met zijn klantgerichte instelling neemt Tim voor elk advies ruim de tijd om zo de perfecte installatie te realiseren. Vele zonnepanelen in de gehele Bollenstreek zijn tot stand gekomen op basis van Tim zijn advies!

Erkenning en diploma's